Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj se rozkládá na severovýchodě Čech a hraničí s Polskem. Je významnou destinací v rámci České republiky a jde o třetí nejnavštěvovanější kraj po Praze a jižních Čechách. Takové množství turistů, které tento zelený kraj během roku navštíví, už znamená určitou zátěž pro přírodu a krajinu.

Chodíme beze stop

Proto se Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu chopila příležitosti a vstoupila do projektu, který již několik let realizuje destinační společnost Český ráj, a podílí se na propagaci tématu Chodím beze stop.

Ve vybraných turistických informačních centrech kraje si tak turisté mohou zakoupit lopatku s návodem na použití, s níž mohou v přírodě svou potřebu vykonat, aniž by po sobě zanechali stopy. Je to naprosto jednoduché a zvládne to každý. Není potřeba se bát či stydět.

Dalším projektem, který Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu realizuje, je Projekt kompostovacích toalet. Jedná se o toalety, které na první pohled vypadají jako běžné „kadibudky“, ovšem zdání klame. Jde o sofistikovaný systém, ve kterém se obsah po použití toalety přímo v nádobě kompostuje. Později je převezen na určené místo, kde dojde k jeho uzrání a přimíchání do běžného kompostu spolu s trávou či spadaným listím. Po určité době zrání je kompost hotový a dá se využít na květinové záhony či ke stromům jako hnojivo. Koloběh přírody je takto uzavřen.

Na první a zároveň testovací kompostovací toalety se mohou již brzy těšit návštěvníci Prachovských skal v Českém ráji.

Partneři projektu a regiony podporující udržitelný cestovní ruch.